Białko witaminy D i witamina D Status czarnych Amerykanów i białych Amerykanów AD 10

Po trzecie, nie dysponowaliśmy danymi na temat stosowania suplementów witaminy D. Jednakże, gdy wykluczaliśmy uczestników z mierzalną 25-hydroksywitaminą D2, co sugeruje egzogenną suplementację witaminą D pochodzącą z roślin lub grzybów, nasze odkrycia się nie zmieniły. Konieczne są dalsze badania w celu określenia wpływu suplementacji na całkowite i biodostępne poziomy 25-hydroksywitaminy D u osób z różnymi genotypami białka wiążącego witaminę D. Ostatecznie opieraliśmy się głównie na obliczeniu biodostępnej 25-hydroksywitaminy D zamiast bezpośredniego pomiaru. Jednakże wśród uczestników homozygotycznych bezpośredni pomiar biodostępnej 25-hydroksywitaminy D był dobrze skorelowany z obliczonymi poziomami. Istnieje alternatywny komercyjnie dostępny test do pomiaru poziomów białka wiążącego witaminę D; wyniki tego testu są niespójne z wynikami testu użytego w tym badaniu (ryc. S5 i S6 w dodatku uzupełniającym). Obserwowane przez nas poziomy białka wiążącego witaminę D korelują odwrotnie z procentem biodostępnej 25-hydroksywitaminy D mierzonej bezpośrednio. Biorąc pod uwagę brak specyficznych dla genotypu standardów w naszym formacie bezpośredniego testu, nie byliśmy w stanie dokładnie przedstawić bezwzględnych stężeń. Nasze dane powinny dostarczyć bodźca do opracowania testów, które bezpośrednio mierzą biodostępną 25-hydroksywitaminę D.
Niedobór witaminy D występuje z pewnością u osób o bardzo niskich poziomach całkowitej 25-hydroksywitaminy D, którym towarzyszy nadczynność przytarczyc, hipokalcemia lub mała BMD. Jednak mieszkańcom zamieszkującym społeczność czarni o całkowitej zawartości 25-hydroksywitaminy D poniżej wartości progowej stosowanej do określenia niedoboru witaminy D zwykle nie towarzyszą charakterystyczne zmiany. Wysoka częstość wśród czarnych polimorfizmów w genie białka wiążącego witaminę D, która jest związana z niskim poziomem białka wiążącego witaminę D, powoduje, że poziomy biodostępnej 25-hydroksywitaminy D są podobne do białek, pomimo niższego 25-hydroksywitamina D. Zmiany w poziomie białek wiążących witaminę D mogą zatem być odpowiedzialne za zaobserwowane różnice rasowe w całkowitych poziomach 25-hydroksywitaminy D i przejawach niedoboru witaminy D. Aby poprawić określenie statusu witaminy D w różnych populacjach, pomiar białka wiążącego witaminę D najprawdopodobniej będzie musiał zostać włączony do oceny.
[więcej w: objawy endometriozy, agencja statystówia, agencja statystów ]

Powiązane tematy z artykułem: agencja statystów objawy endometriozy wbijanie pali